LCHF Bakning (Efterätter)

/ Permalink / 0
 
Det går att baka goda saker på LCHF så jag tänker lista lite av mina favoriter som jag testat, är enkla som jag och rekommenderar. Jag har stulit recept hejvillt från http://www.lchfrecept.com
 
Jag rekommenderar inte att göra pannkakor eller våfflor med lchf godkänt mjöl. Det blir skitkasst!
 

Smulpaj med bär

400 g blåbär (Kan bytas mot hallon)
75 g smör
2 ägg
3 dl hackad mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
1 dl cocos mjöl
1 msk kardemumma eller kanel
(Söta med stevia om så önskas)

Vispgrädde eller vaniljsås till servering.

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bären i en ugnssäker form.

Smält smöret och blanda i ägg, mandel/hassel/cocos mjölet och kardemumma till en deg. Rör om blåbären och degen i formen, och grädda i mitten av ugnen till pajdegen har fått en gyllenbrun fin färg. Det tar ca 15 min.

Servera med en vispad grädde sötad med stevia.

Pannacotta
 
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
1 vaniljstänger
(Kan tillsätta funlight för smakens skull eller pressa ner färsk lime, eller mixa bladningen med tex hallon)

Gör så här
1) Häll grädden i en kastrull
2) Tillsätt gelatinet
3) Skrapa ned vaniljstängerna
4) Koka upp och koka sen vidare på svag värme i ca 15 min.
5) Häll i mascarponeosten och låt den smälta i vispgrädden.
6) Häll sedan upp det i små glas och låt kylas i några timmar.
7) Garnera med hallon

Ostkaka

Ingredienser:
500 g keso
100 g mascarpone
8 ägg
4 dl grädde
2-3 rivna bittermandlar
1-2 krm vaniljpulver
1 dl mandelflarn

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Häll keson i en sil och låt den rinna av eller skölj den under rinnande vatten. Blanda kesokornen med ägg, grädde, mascarpone, vaniljpulver och riven bittermandel. Mascarponen och grädden blandas med fördel först med varandra eftersom mascarpone är ganska tjockt.

Häll i en form och strö över mandelflarn.

Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills kakan fått lagom med färg.

Variation och smaksättning

Ostkaka går lätt att omvandla till något som liknar gotländsk saffranspannkaka. Man tillsätter helt enkelt 0,5 g saffran i smeten. Servera med vispad grädde och körsbär.

Gör man ostkakan utan mandelflarn och bittermandel går den att röra sönder. Med en skvätt grädde, kanel och möjligen lite sötning känns det ungefär som risgrynsgröt.

Sorbet

Ingredienser:
Jordgubbssmet
0,5 liter jordgubbar
2,5 dl vatten
2-3 msk sukrinmelis

Äggsmet
3 äggvitor
3 msk sukrinmelis


Gör så här
Mixa jordgubbarna ihop med vatten och sukrin
Häll smeten i en form och stoppa in i fysen ca 1 timme.

Vispa äggvitorna ihop med sukrin till ett hårt skum.
Blanda skummet med jordgubbssmeten
Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar.
Rör några gånger under tiden så att sorbeten får en jämn och smidig konsistens.

Smeten räcker till 4-6 personer beroende på hur stora man gör!

Muffins
 
14-16 st beroende på stl på formen.

Ingredienser:
6 ägg
2 msk sötningsmedel
150g smält smör
100g philadelphiaost
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 1/2 tsk bakpulver

100 g Blåbär

Gör så här
Vispa ägg  fluffigt.
Häll i smält smör och sötningsmedket och philadelphiaosten. vispa till en jämn smet.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan det ner i smeten väl.
Låt stå någon liten minut att svälla.
Fördela i muffinsformar fyllda till 3/4 , lägg gärna pappersformarna i en muffinsplåtform. Då blir de högre än dessa.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.



Morotskaka
 
Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl sukrin mellis
0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör

Frosting
60g mjukt smör
100g cream cheese
0,5dl sukrin melis
1/4krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas
Några droppar citronsaft


Gör så här
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötningsmedel med handvisp. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avtagningsbara kanter. Grädda i 18-20min och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20.

 
Till top