Prinsesstårta - LCHF - Avancerad som fan!

/ Permalink / 0
 
Har hittat andra recept som verkar svintråkiga. Så nu har jag gjort ett eget!
Jag har inte gjort min lchf prinsesstårta ännu men har fixat ett recept som kanske kan fungera, hade velat göra denna till min födelsedag men har inte tid! Kanske ska testa den till Rikards födelsedag. Eller bara göra en för att det är roligt! 
 
Spekulationer kring recept
 
Istället för sockerkaka kan man tex göra en lchf ostkaka i botten, lchf morotskaka eller lchf muffins botten, men se till att göra den i en form med höga kanter (superviktigt!!) som du kan ta av kanterna på utan att vända kakan upp och ner, så den inte går i sönder. Jag har testat att göra LCHF ostkaka och det blev jättebra, så det hade jag tagit isåfall, men kanske haft i extra myck keso, och några gelatinblad så den blir mer stabil.
 


För att göra denna avancerade tårta måste du koka egna ingredienser som du annars kunnat köpa på tre sekunder i en matbutik. Jävla socker! Eller hur?
 
Du behöver göra egen:
 
Kakbotten*
(I en form med höga avtagbara kanter!!)
 
Vaniljkräm
 
Marsipan/Mandelmassa
 
Sylt *
 
Men oroa dig inte, det är inga svåra grejer att laga!
* = Testade och godkända av mig
 
 

 
Locket till prinsesstårtan / Marsipan
 
Steg 1 Först gör du en mandelmassa
Bara gojsa ihop allt till en smet!
 
2 1/2 dl sötmandel
2 1/3-3 dl sötningsmedel
1 vaniljstång (man delar stången i mitten, och sedan gröper ur kärnorna ur stången)
1/2 äggvita
2 bittermandlar
2 tsk vatten

Steg 2 Marsipan:
1/2 dl vatten
1 msk smör
2 1/2 msk mandelmjöl
300 g lchf- mandelmassa
2 dl sötningsmedel
 
Färga med karamellfärg


Lchf Vaniljkräm
 
Vi utgår nu från att du ordnat en fin botten till din tårta, tyvärr kan man inte bygga den i två våningar för bottendelen på kakan är för tung för att den skulle hålla ihop, men det blir en fin platt prinsesstårta iallafall!
Recept på botten hittar du här, eller googla på lchf kakor och välj ut nåt du tror passar.
 
Vaniljkräm
 3 dl mjölk, 3%
2 dl grädde
1 st vaniljstång
2 dl stevia
7 st äggulor
 
6 gelatinblad
50 g mjukt smör

1. Gör såhär
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker och äggulor luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Så fort vaniljkrämen börjar småbubbla, häll snabbt över i en kall skål.

4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

5. Häll smeten över kakan i kakformen (som måste ha höga kanter) och låt stelna över natten.
 
Nu har du gjort basdelen till tårtan.


 lchf-Sylt
Jag har testat denna och det blir superbra!
 
Ta blåbär eller hallon för de innehåller minst kolhydrater
1kg bär
6 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl stevia/sötningsmedel
  1. Mixa bären i en mixer tillsammans med vattnet, inte nödvändigt men då får du en slät sylt. Koka ihop under omrörning i 10 min
  2. Låt sylten svalna och tillsätt sötningsmedlet och rör om ordentligt, låt svalna och häll över i en burk/kanna. Ta mindre gelatin om du vill ha en saftsås.

 Bygg ihop din prinsesstårta
Guldstjärna till dig om du haft tålamod till detta!
 
  1. Ta ut kakbotten från kylskåpet och lossa från formen, försiktigt.
  2. Bred nu ut ett syltlager
  3. Lägg på tjockt vispad grädde
  4. Lägg i bär, skivade jordgubbar eller liknande ovanpå grädden
  5. Trä över med marsipantäcket som du kavlat ut till en stor cirkel.
  6. Dekorera med marispanfigurer som du knådat ihop.
 
 
 
 
Om någon mer än jag testar detta, så hör gärna av er.
Jag kommer nog ändra receptet efter att jag testat klart det, jag ska hålla er uppdaterade!
 
 

Sommarlägenhet

Everyday Life / Permalink / 0
Jag vill verkligen bo i härlanda, jag minns lukten från min 1a lägenhet och hur det knakade i fönsterna av sommarsolen. Lägenheten luktade på samma sätt som en sommarstuga luktade, såpa och plastgolv uppvärma av solen. Sprucken färg och torra löv.

Tog 10 minuter så var man nära härlanda tjärn och det är verkligen en stadsoas.. Men hade inte funkat att bo på 24kvm, jag kände mig väldigt olycklig pga ytan och var aldrig hemma. Jag var nog inte direkt redo att flytta hemifrån. Så jag flyttade in hos mitt X och hyrde ut min lägenhet, jag var ändå alltid där så vi tyckte det passade bra.
Efter en tid kom jag och mitt x kom överens om att flytta isär så började jag se fram mot att flytta tillbaka till min lilla skrubb, och försöka lära katten att gå ut via trapphuset.
 
Men han som jag hyrde ut till blev en smula galen och betalade inte hyran. När jag tog modet till att säga åt honom att flyttat ut så hade han bara försvunnit ut i tomma intet med alla mina saker och mina nycklar, och hämtat ut reservnyckeln från min värd. Eftersom jag aldrig skrev en invetarielista så kunde jag inte polisanmäla stölden heller.
 
Jag var i schock, grät och gick till min värd som bytte lås på stubben och 2 veckor senare fick jag en ny lägenhet, eftersom jag mådde så dåligt av händelsen.
Vilket var synd för det var en väldigt fin lägenhet trots allt.

Men trots allt detta drömmer jag fortfarande att jag bor kvar där, är ute och promenerar kring sjön som är gul grumlig och spegelblank, och när jag kommer hem så finns det helt plötsligt en ny dörr inne i lägenheten.

Så kliver jag in i massor med tomma rum och blir så glad för jag få plats med så mycket mer nu, känner mig lättad. Vilken lyx att få ha ett vardagsrum!
Tills jag kommer ut på balkongen och upptäcker att den sluttar ner som en rutschbana och inser att jag drömmer.

Jag begrep aldrig hur lyckligt lottad jag var för den fina lägenheten i det mysiga området, längtar tillbaka och ska kämpa med näbbar och klor att få en lägenhet i samma område.
Helst på bottenplan så Bullfisen kan springa ut i skogen också, så får min Rikard gilla läget och rymma iväg med mig från Masthugget .
Härlanda tjärn

 
 
Köksvrån.
 

LCHF Bakning (Efterätter)

/ Permalink / 0
 
Det går att baka goda saker på LCHF så jag tänker lista lite av mina favoriter som jag testat, är enkla som jag och rekommenderar. Jag har stulit recept hejvillt från http://www.lchfrecept.com
 
Jag rekommenderar inte att göra pannkakor eller våfflor med lchf godkänt mjöl. Det blir skitkasst!
 

Smulpaj med bär

400 g blåbär (Kan bytas mot hallon)
75 g smör
2 ägg
3 dl hackad mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
1 dl cocos mjöl
1 msk kardemumma eller kanel
(Söta med stevia om så önskas)

Vispgrädde eller vaniljsås till servering.

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bären i en ugnssäker form.

Smält smöret och blanda i ägg, mandel/hassel/cocos mjölet och kardemumma till en deg. Rör om blåbären och degen i formen, och grädda i mitten av ugnen till pajdegen har fått en gyllenbrun fin färg. Det tar ca 15 min.

Servera med en vispad grädde sötad med stevia.

Pannacotta
 
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
1 vaniljstänger
(Kan tillsätta funlight för smakens skull eller pressa ner färsk lime, eller mixa bladningen med tex hallon)

Gör så här
1) Häll grädden i en kastrull
2) Tillsätt gelatinet
3) Skrapa ned vaniljstängerna
4) Koka upp och koka sen vidare på svag värme i ca 15 min.
5) Häll i mascarponeosten och låt den smälta i vispgrädden.
6) Häll sedan upp det i små glas och låt kylas i några timmar.
7) Garnera med hallon

Ostkaka

Ingredienser:
500 g keso
100 g mascarpone
8 ägg
4 dl grädde
2-3 rivna bittermandlar
1-2 krm vaniljpulver
1 dl mandelflarn

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Häll keson i en sil och låt den rinna av eller skölj den under rinnande vatten. Blanda kesokornen med ägg, grädde, mascarpone, vaniljpulver och riven bittermandel. Mascarponen och grädden blandas med fördel först med varandra eftersom mascarpone är ganska tjockt.

Häll i en form och strö över mandelflarn.

Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills kakan fått lagom med färg.

Variation och smaksättning

Ostkaka går lätt att omvandla till något som liknar gotländsk saffranspannkaka. Man tillsätter helt enkelt 0,5 g saffran i smeten. Servera med vispad grädde och körsbär.

Gör man ostkakan utan mandelflarn och bittermandel går den att röra sönder. Med en skvätt grädde, kanel och möjligen lite sötning känns det ungefär som risgrynsgröt.

Sorbet

Ingredienser:
Jordgubbssmet
0,5 liter jordgubbar
2,5 dl vatten
2-3 msk sukrinmelis

Äggsmet
3 äggvitor
3 msk sukrinmelis


Gör så här
Mixa jordgubbarna ihop med vatten och sukrin
Häll smeten i en form och stoppa in i fysen ca 1 timme.

Vispa äggvitorna ihop med sukrin till ett hårt skum.
Blanda skummet med jordgubbssmeten
Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar.
Rör några gånger under tiden så att sorbeten får en jämn och smidig konsistens.

Smeten räcker till 4-6 personer beroende på hur stora man gör!

Muffins
 
14-16 st beroende på stl på formen.

Ingredienser:
6 ägg
2 msk sötningsmedel
150g smält smör
100g philadelphiaost
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 1/2 tsk bakpulver

100 g Blåbär

Gör så här
Vispa ägg  fluffigt.
Häll i smält smör och sötningsmedket och philadelphiaosten. vispa till en jämn smet.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan det ner i smeten väl.
Låt stå någon liten minut att svälla.
Fördela i muffinsformar fyllda till 3/4 , lägg gärna pappersformarna i en muffinsplåtform. Då blir de högre än dessa.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.



Morotskaka
 
Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl sukrin mellis
0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör

Frosting
60g mjukt smör
100g cream cheese
0,5dl sukrin melis
1/4krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas
Några droppar citronsaft


Gör så här
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötningsmedel med handvisp. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avtagningsbara kanter. Grädda i 18-20min och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20.

 
Till top